Verdt å følge med på

Sjekk valpen regelmessig

Gjør det til en vane å sjekke valpen regelmessig. Valper er stort sett kvikke og raske, men er utsatt for bl.a. ørebetennelse.  De kan også få urinveisinfeksjon. Jeg lister derfor opp noen ting dere kan se etter:

Ører:
Øregangene skal være rene og lukte rent. Ser du at valpen rister på hodet, klør seg på øret og/eller at det er mørk puss i ørene og/eller kjenner at det lukter vondt, kan valpen ha fått ørebetennelse. Da må dere til dyrlegen og rense ørene og få øredråper. Ubehandlet kan en ørebetennelse svekke hørselen til valpen.

Tips: Når valpen sover, brett til side ørene slik at det kommer luft til. Det kan bidra til å unngå ørebetennelse.

Urinveisinfeksjon:

Hvordan oppdager man dette? Hvis valpen må tisse veldig ofte, plutselig begynner å tisse inne igjen (etter at den er blitt renslig) og urinen lukter stramt, så kan den ha urinveisinfeksjon. Dette er vanligere på tisper enn på hanhunder da tispenes urinrør er kortere enn hos hannene.

Urinveisinfeksjon må også behandles av veterinær.

Valpen er slapp og utilpass:

Diarè: Hvis valpen har diarè kan den bli uttørket og da blir den veldig slapp. Sjekk dette ved å ta nakkehuden mellom tommel og pekefinger og klem sammen. Hvis huden ikke går tilbake til normal "posisjon" er dette et tegn på at valpen har for lite væske i kroppen.

Tips ifm diarè:  Gi valpen kokt ris og fiskepudding i stedet for tørrfôr til magen har stabilisert seg. Biola er bra også. Eller, det beste er å kjøpe Eukanuba Intestinal fôr til valp. Dette er et fôr som stabiliserer magen raskt. Zolac fåes kjøpt hos veterinæren og er også effektivt.

Varer diaréen i mer enn to-tre dager, dra til veterinæren.

Er det andre grunner til at valpen er slapp og utilpass:

Mål temperaturen. Hunder har normal temperatur på 38 - 38,5.

Sjekk slimhinnene (tannkjøttet) og se om de er lys rosa og fine eller om de er bleke. Trykk med en finger på tannkjøttet, da blir det ett lysere merke som skal få normal farge raskt.

Sjekk blikket, er det klart og  våkent?

Kjenn rundt på kroppen, gir den uttrykk for smerte?

Ta en telefon til dyrlegen, hvis du synes valpen virker syk og forklar symptomene,eller reis og vis den frem.

Kennelhoste:
Valpen hoster, det høres ut som om noe sitter fast i halsen og/eller de hoster til de kaster opp skumlignende slim:

Selvom valpene er vakisnert mot kennelhoste så kan de bli smittet av denne sykdommen. De vil normalt får svakere symptomer, men de kan hoste i noen dager. Får de kennelhoste må de holdes i ro og ikke utsettes for anstrengelser de nærmeste 3 ukene.

Øynene renner:

Øyekrokene skal normalt være tørre og fine, men noen ganger kan valpen få øyekatarr. Dette går som regel over av seg selv, men dersom det varer over tid, så kan man dra til dyrlegen og få øyedråper. Kloramfenikol er det som virker best, men veterinærene er litt tilbakeholdne med den fordi den inneholder antibiotika.

Flåttbitt:

Fjern flåtten før det har gått 24 timer. Når flåtten får sitte lenger kan valpen bli smittet av Borelia. Det kan ta lang tid før Borelia slår ut, den ligger i kroppen og venter til hundens immunforsvar blir svakere (f.eks. etter store anstrengelser som jakta). Har valpen hatt en flått som har sittet lenge, ta en tur til dyrlegen og få antibiotika.

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

23.11 | 22:29

Hei,
Jeg vil si at mor her er middels stor.

...
23.11 | 11:42

Hei
Ser dere har planlagt et kull i 2022, vi er interessert🙂 er hundene deres store og robuste på str? Spør da vi liker litt str på de.

...
14.10 | 21:18

Send oss en e-post på rypebua@gmail.com

...
14.10 | 21:16

Oi, så spennende! :)

Hvordan kan jeg sette meg på en slik liste?:)

...
Du liker denne siden
Hei!
Prøv å lage din egen hjemmeside som jeg.
Det er enkelt, og du kan prøve det helt gratis.
ANNONSE