Tips og råd den første tiden med valpen

Våre råd i den første tiden med valpen 😊

Vi håper at hjemturen gikk fint! ❤️ Valpene har kjørt bil, med aldri alene, uten søsknene og mammaen sin. Det kan derfor hende at en og annen har vært litt urolig. Det kan også hende at noen kastet opp. Det er helt normalt. Vi får bare håpe at de ikke er og forblir bilsyke. Hvis det sier seg at noen er bilsyke så har vi noen råd mot det. Da kan dere ringe. Men, det håper vi at de ikke er. Det tar nemlig ganske lang tid før det gir seg... 

Ja, så er endelig valpen, som du/dere har ventet så lenge på i hus 😍 De virker veldig trygge og gode, så vi håper overgangen til nytt hjem går fint!

 

Det viktigste du kan gi valpen din nå er opp oppmerksomhet og kjærlighet så han/hun blir trygg i sitt nye hjem. Lek og kos, du skal jo erstatte både mamma og søsken 😉

 

Her følger noen tips og råd for den første tiden med valpen.

 

Det er mye å tenke på og ett godt råd er å alltid tenke på hva som kan bli konsekvensen av den handlingen dere utfører. For eksempel, hva kan skje med apporten hvis jeg sier nei/kjefter når han/hun kommer bærende med skoen min/lekene til barna osv. Tips: rydd bort alt som valpen ikke får lov til å røre. Hvis valpen allikevel tar noe den ikke får lov til, gå bort til den, ta fra den objektet og si vennlig takk. For å få valpen til å slippe kan man klemme forsiktig mellom kjevene inn mot jekslene. ros alltid når den bærer på noe, selvom det er noe den ikke skulle tatt.

En valp er veldig aktiv når den er våken og plutselig et den sliten og vil sove. Da er det veldig viktig at den får sove i fred.

De første nettene:

Alt er nytt og valpen er plutselig helt alene i verden, uten tryggheten til mamma og uten alle søsknene sine. Det er skummelt. Overost derfor ikke valpen til seg selv om natten! Ha den gjerne i sengen i den første tiden, da føler den seg trygg og knytter sterke bånd til deg. ønsker du ikke å ha valpen i sengen så la den ligge i bur ved siden av sengen din, med døren åpen, eller på et teppe, slik at den kan få kontakt med hånden din hvis den blir urolig. Noen velger å ligge på en madrass på gulvet den første tiden. Husk at din viktigste jobb i denne første tiden er å videreføre den tryggheten valpen har med seg herfra. Det får dere igjen for resten av hundenes levetid og etter hvert, når den er trygg på å være alene i buret med døren igjen, kan den ligge alene om natten. Men, det er et stykke frem dit. Hvis du har en hund fra før så får du mye gratis. Da kan valpen ligge i bur sammen med den "gamle" hvis den tillater det. Allikevel er det lurt å sove i samme rom og ha burdøren åpen. Valpen må garantert ut på do i løpet av natten.

 

Diverse:

Valpen kan IKKE være alene hjemme før du har brukt lang tid på å lære den at det er trygt. Det kommer jeg tilbake til, tilvenning til å være alene.

Når du har løftet opp valpen så må den settes helt ned på gulvet igjen. Den er ikke som en katt som kan slippes ned. Vær også forsiktig med å la valpen hoppe ned fra sofaen. Mange har brukket benet på den måten. 

Han/hun skal ha mat 4 ganger daglig. Hvis dere ser at et av måltidene ikke er så populært så kan dere kutte ned til tre pr dag. Porsjonering/hvor mye valpen skal ha, står på pakken.

Valpene er vant til å ha konkurranse i matfatet og da har de hatt veldig god matlyst. Det kan hende at de, når de kommer for seg selv, ikke er like interessert i mat. Da er det veldig viktig at dere er litt tøffe. Sett ned maten, hvis valpen ikke spiser innen noen få minutter så ta maten vekk. Vent til neste måltid før dere tilbyr mat igjen. Gjenta hvis valpen ikke spiser nå heller. Ingen valper sulter ihjel frivillig, men jeg vet at dette er vanskelig. Belønningen er at etter en dag eller to så får dere en hund som alltid kaster i seg maten.

Hvis dere derimot faller for fristelsen til å lokke og lure og til å putte masse godbiter i maten for at den skal være mer fristende, så vil dere få en valp som blir dårlig til å spise. Believe me, jeg har prøvd begge deler, hønemor som jeg er så er lokking og luring det som tiltaler meg mest... Men, jeg har sett resultatet av begge metoder og vil absolutt ta meg i nakken og ta bort maten hvis min valp ikke spiser! 

Nå er jo irsksetteren stort sett en ulv i matfatet, så jeg håper dere slipper å tenke på dette. Men, nå vet dere ihvertfall hvordan det skal håndteres dersom det dukker opp.

For å få valpen renslig må du ta ham/henne ut hver gang han har sovet, spist og lekt. Ros, med lys stemme, når valpen gjør fra seg ute. Dersom dere er flinke til å følge opp dette så blir de fort renslige. Som regel går det bare ett par dager før de begynner å gå til døren og vise at de må ut.

Ikke dytt snuten til valpen ned i tisset eller bæsjen, slik noen idioter (unnskyld uttrykket) anbefalte i gamle dager!

Det er viktig å huske at valpen et en baby og man kan ikke forvente at de kan noe foreløpig. Det er vi som må lære dem hva som gjelder og hvordan ting skal gjøres og vi må være så gode lærere at vi er sikre på at valpen forstår hva vi mener. 

Valp og barn: det er viktig å huske på at valpen har skarpe klør og tenner og de forstår ikke at de ikke skal hoppe opp på små barn. Valpen er heller ikke et leketøy for barna, men litt større barn er ofte veldig flinke med valper/hunder. Allikevel ville jeg ikke anbefalt at barna dresserer valpen for mye. Det blir lett veldig mange gjentagelser, gå vekk, gå vekk, gå vekk, gå vekk og da lærer valpen seg fort at kommandoen bare er støy som ikke betyr noe og at dette kan den bare overhøre. Da er det bedre å vente til valpen er større før barna deltar i dressuren 😊 Personlig lar vi aldri barn og hund være alene, uten vårt tilsyn. Det er fordi det fort kan skje uheldige episoder og det er alltid hunden som blir holdt ansvarlig.

 

Valp på tur: lær valpen, helt fra starten av, at mennesker og hunder som vi møter på tur bryr vi oss ikke om. Vi hilser ikke på alle vi møter. Hvis vi gjør det, (mange tenker jo at det er fint for valpen å møte mennesker og andre hunder og den MÅ jo få lov til å leke (NEI! Det må de IKKE), så får vi for det første en hund som blir stresset hver gang vi går tur og en hund som får forventninger når den den ser - på lang avstand - at det kommer noen. De drar i båndet, stresser og maser frem mot de møtende.

Fordi: forventninger = stess.

For det andre kan vi oppnå at valpen utsettes for negative hendelser som vi ikke har kontroll på. Vi kjenner ikke det mennesket, barnet eller den hunden vi møter. alle hundeeiere svarer, den er så snill så, hvis du roper og spør.  Men, den er ikke alltid så snill så og plutselig blir valpen din angrepet og kanskje skikkelig skremt og/eller skadet. Da er det mye bedre at valpen din får møte hunder som du kjenner og er trygg på, som du VET er snill og det samme med barn og voksne. Da unngår dere å få en hund som blir redd for andre hinder/barn/folk Og kanskje blir forsvarsaggressive. Ukjente hunder kan også ha lus eller andre sykdommer som du ikke vil at din valp skal smitter av.

Det er også viktig at hunder som valpen leker med enten er godt voksne eller på samme alder. En Unghund kan bli for voldsom og det kaN ende med skader. Jeg leste nettopp om en 9 uker gammel valp, som eies av en bekjent,  som lekte med en Unghund og det endte med operasjon og skruer i bakbenet, med påfølgende ro i mange uker. Det er ikke bra og ikke enkelt å holde en liten valp i ro så lenge og det er heller ikke sikkert at han blir helt bra igjen.

Innlæring:

Start innlæring av SITT og KOM fra første dag. For å lære valpen sitt kan du begynne med en godbit (de elsker Falukorv, den oransje pølsen. Den lille pølsebiten gjør de alt for😊eller en fôrkule). Få kontakt med valpen (kysselyder er effektive) og la den gjerne snuse litt på godbiten i hånden din. Hold hånden, med godbiten i, litt over hodet på valpen. Den vil da sette seg og se opp på godbiten. I akkurat det øyeblikket valpen setter baken på gulvet sier du SITT og gir godbiten samtidig. Ros mye med lys stemme. Dette kan du gjøre ett par ganger etter hverandre, flere ganger om dagen.

for å lære valpen innkalling (de kommer på plystring og kysselyder) passer du igjen på at du har kontakt med valpen (at valpen ser på deg, er på vei mot deg osv) før du roper KOM med lys stemme. Klapp gjerne i hendene samtidig og sett deg ned på huk. Å komme til mamma/pappa skal være lystbetont og det beste som finnes. Husk at du ALDRI roper kom  når valpen er på vei fra deg, eller er opptatt med noe annet. Da risikerer/oppnår du bare at den overhører kommandoen  og når den har gjort det noen ganger så lærer den seg fort at KOm bare er støy som den ikke trenger å forholde seg til  Ikke glem å rose når valpen kommer helt inn til deg. Vent til den er helt inntil, hvis rosen kommer når den er èn meter unna så kan den tro at nå har jeg kommet, nå kan jeg løpe dit jeg vil igjen, mens det du ønsker er at den skal komme helt inn og  bli der til du sier at JA, nå kan du løpe igjen. Gjør øvelsen ett par ganger etter hverandre, flere ganger om dagen og bruk godbit som valpen får når den kommer helt inn, samtidig som rosen kommer.

HUSK: Dersom valpen løpet fra deg, og ikke kommer på plystring etc. iKKE løp etter den! Det er SÅ lett å gjøre akkurat det, man er jo redd for at noe skal skje. Men, da tror valpen, Jiippi, vi skal løpe denne veien. Med andre ord dytter du valpen videre i den retningen han/hun løper. Hvis du derimot løper motsatt vei, samtidig som du lager en lyd som tiltrekker valpens oppmerksomhet, så vil valpen komme etter deg i stedet.

 

Vær veldig forsiktig med å ha valpen løs i områder med trafikk eller andre farer, før du har innkallingen på plass. Bruk også gjerne en sele til å begynne med, før vi har lært valpen å gå pent i bånd. Også fordi det er lett for valpen å komme seg ut av et litt for stort halsbånd. 

Når vi driver med innlæring og senere dressur så er det viktig å tenke på at man aldri gir en kommando hvis det ikke er 90% sjanse for å lykkes i at kommandoen gjennomføres. Hvis valpen mislykkes ofte vil den miste lysten til å gjøre øvelsen, lykkes den og får ros og oppmuntring motiveres den til å gjøre det du ber om.

 

Vær tålmodig! Selvom valpene lærer fort, så ikke prøv å lære den alt på èn gang! Det er mye bedre å lære sitt, kom og nei grundig enn å skulle lære valpen litt av alle andre komandoer.

 

Sitt på håndtegn/fløyte:

Når du ser at valpen setter seg når du sier sitt så kan du begynne med fløyte. Valpen har jo lært å sitte på håndtegn når du har gitt godbit/holdt godbiten over hodet hans/hennes Og nå har du munnen fri til fløyten. Et kort støt i fløyten (dommerfløyte) betyr sitt. Hvis du vil kan du få hjelp  av en annen til å blåse i fløyten idet du sier sitt. 

all innlæring starter vi inne, der det er større sjanse for at valpen lykkes. Men, ta med deg øvelsene ut også. Så lenge du har godbiter som valpen har veldig lyst på så vil den gjerne gjøre det du ber om. 

 

Mange mener at godbiter er bare tull, vi har veldig god erfaring med å bruke dette i innlæringsfasen. På innkalling bruker jeg faktisk godbit lenge, kanskje til valpen er ett år. Da får jeg en veldig lydig hund på innkalling 😊  Husk at ros er like viktig og til gutta: husk lys stemme når dere roser 😉

 

Nei:

Valpene er godt oppdratt av mamma'n sin og vet veldig godt hva knurring betyr! Jeg anbefaler derfor at dere knurrer når valpen gjør noe som ikke er lov. På slutten av knurringen legger jeg på et nei.  Virker ikke dette skal jeg vise dere hvordan dere løser dette på valpetreffet.

 

Biting:

Valpene  biter nesten ikke, men hvis dere putter hendene i munnene deres  så vil de bite. Det er veldig mange som har veldig lett for å putte hendene i valpenes munn 😊 Knurr når valpen biter, slik som beskrevet ovenfor. Gi den  gjerne et griseøre eller tyggebein i stedet. Biting går over når valpen mister melketennene rundt tre måneders alder. Men, blir biting et problem så ring.

 

Teppe/gå og legg deg:

Ha et teppe liggende ved siden av der du sitter i stuen. Når valpen er trøtt/holder på å sovne løfter du valpen forsiktig opp og legger den på teppet, samtidig som du sier gå og legg deg i et rolig tonefall. Hvis valpen reiser seg opp og går vekk fra teppet, tar du den forsiktig tilbake igjen og sier gå og legg deg. Gjenta til valpen blir liggende på teppet. Da vil den lære at når mamma/pappa sier gå og legg deg så mener han/hun det og da må jeg bli liggende på teppet. Dette er en veldig god ting fordi du da kan ta med deg teppet når du skal bort og få valpen til å ligge på plassen sin.

 

Burtilvenning:

 Det samme gjelder egentlig med buret. Nå har disse valpene hatt et bur som de har vært glade i å ligge i, så de er jo vant til bur. Men, når valpen er trøtt, legg den inn i buret med døren åpen. Etterhvert vil det være naturlig at buret er sengen. Etterhvert (bruk god tid) kan du lukke dørenI noen få minutter. Hvis han piper når han oppdager at buret er stengt, vent til han er stille før du åpner. Ellers lærer han at det lønner seg å pipe, da får jeg det som jeg vil. Øk lengden på hvor lenge buret er lukket med ett til to minutter av gangen, over tid. Da får dere ikke en hund som lager lyd i buret.

Alene hjemme tilvenning:

Når valpen har lært at det er greit med lukket burdør kan du begynne med å gå ut av døren og inn igjen. Så gjør du på samme måte. Øk tiden med ett til to minutter før du går inn igjen, sakte men sikkert. Hvis du gjør dette riktig får du ikke en valp med separasjonsangst som hyler hele tiden når du er borte.

 

Med på kontoret:

Her er det viktigst å lære kollegaer at de ikke skal hilse på valpen med en gang de kommer inn. hvis de gjør det vil valpen ha forventninger hver gang det banker på, eller døren åpnes og forventninger skaper som sagt stress og valpen vil mase. Hvis den lærer seg at det ikke er meg de kommer for å hilse på  vil den etterhvert ikke reagere når noen kommer. De som kommer vil jo sikkert gjerne hilse på valpen, men la dem sette seg ned og prate litt først, så kan de hilse og kose.

 

Huskeliste:

gi valpen my ormekur når den er 10 uker. Det er viktig å gjøre dette før den skal vaksineres igjen når den er 12 uker. Da skal den ha vaksine mot valpesyke, parvo, smittsom leverbetennelse og kennelhoste (Akkurat det samme som den fikk her). Deretter skal de ha vaksine når de fyller ett år. Noen vaksineres årlig etter det, andre annethvert år.

Gjenta ormekurene når valpen er 6 måneder, deretter hver vår og hver høst. Dersom dere følger ormekurprogrammet vil det forhindre at eventuelle avkom blir smitte av spillerom. Vi har vært veldig nøye med ormekurene, de har fått 4 kurer med to ukers mellomrom.

Husk å tegne/videreføre forsikringen i Agria innen 24 timer etter at dere har overtatt valpen, ihht kontrakten, og oppretthold denne. Det er så godt å ha den hvis man plutselig trenger den. Som jeg har fortalt dere er f eks behandling/operasjon etter en påkjørsel veldig dyr, ca 50.000,- ifølge Annikken. Det er mye penger og det er ikke alltid man har anledning til å koste på en slik behandling. Det er veldig synd om man da må avlive hunden.

 

Ellers holder vi kontakten og vi ønsker dere offisielt velkomne inn i Rypebuafamilien 😊 

 

Bruk gjerne Facebookgruppen aktivt, de andre medlemmene av Rypebuafamilien stiller opp for hverandre på mange områder.

 

 

HAR DERE SPØRSMÅL? Ring heller èn gang dor mye enn èn gang for lite, eller send en epost. Vi er her for dere og vil hjelpe dere så godt vi kan 😊

 

til sist håper vi å se så mange som mulig av dere på de arrangementene og valpetreffene vi kommer til å ha.

Lykke til med det nye familiemedlemmet! Vi gleder oss til å høre hvordan det går med alle sammen!  😄❤️😄

 

 

 

 

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

23.11 | 22:29

Hei,
Jeg vil si at mor her er middels stor.

...
23.11 | 11:42

Hei
Ser dere har planlagt et kull i 2022, vi er interessert🙂 er hundene deres store og robuste på str? Spør da vi liker litt str på de.

...
14.10 | 21:18

Send oss en e-post på rypebua@gmail.com

...
14.10 | 21:16

Oi, så spennende! :)

Hvordan kan jeg sette meg på en slik liste?:)

...
Du liker denne siden
Hei!
Prøv å lage din egen hjemmeside som jeg.
Det er enkelt, og du kan prøve det helt gratis.
ANNONSE