Spørsmål fra dere besvares her

Dagfinn sin spørsmålsliste

 Dagfinn stiller veldig gode spørsmål, som sikkert alle har nytte av å få svar på. Alt dette og mer, kommer vi også til å snakke om underveis, ved levering og etter levering 😀

1.  Dato for levering

Svar: Valpene kan leveres fra den 11/2-12

2.  Pris/kontonummer

Svar: Valpeprisen er kr. 10.000,- + kr. 2.000,- for registrering, chipping, vaksine og helsekontroll. Totalt kr. 12.000,- Valpene betales ved henting og kontonummeret får dere da .

3. Valpefôr. Anbefalt produkt og antall måltider pr. dag.

Svar:  Vi anbefaler Eukanuba valpefôr for mellomstore raser frem til Valpene er godt over året. Dette fordi dette er et kvalitetsfôr som inneholder alt Valpene trenger. Ettersom vi også vet at fôr kan ha innvirkning på utviklingen av HD er det viktig å benytte kvalitetsfôr, selvom dette kanskje er litt dyrere enn f.eks Labb.
Når det gjelder antall måltider pr. dag så er dette 4. 
Eukanuba fås i dyreforretninger eller hos veterinær. Eukanuba har også en rabattordning, som går ut på at man får den fjerde sekken. Dersom man kjøper 15 kg tre ganger får man en 15 kg's sekk, kjøper man 3 kg får man 3 kg osv.

Alle Valpene får med seg en valpepakke fra Eukanuba ved levering 😀

4. Forsikring (Agria?)

Svar: Alle Valpene er pr dato forsikret i Agria. Denne valpeforsikringen bør dere videreføre, da det gir spesielle fordeler når valpen er forsikret fra før levering. Bl.a. Dekkes da medfødte feil og mangler som kan dukke opp, herunder HD. Dersom man ikke viderefører denne forsikringen (dere får med et skjema herfra) så gjelder ikke dette.


5. Klotang

Svar: Jeg skal vise dere hvilken klotang vi anbefaler og hvordan dere skal klippe klør på en trygg og god måte. Mange sliter med kloklipp, men gjør man dette til en kosestund, og passer på at man ALDRI klipper for mye, så blir dette uproblematisk 😃

6. Veterinær/Dyreklinikk

Svar: For vaksinering og enkle ting kan man benytte sin lokale Dyreklinikk, men det er en fordel om det er en smådyrklinikk. Når det gjelder mer alvorlige ting, kan dere ta kontakt med oss for anbefaling av dyktige dyrleger.

7. Ormekur

Svar: Valpene får 4 ormekurer hos oss. Dere får en liste med herfra som forteller dere når den neste ormekurer skal gis og oppfølgingen deretter. 

8. Vaksine

Svar: Valpene får den første vaksinen her. Deretter skal de vaksineres når de fyller 3 md og 1 år.

9. HD - røntgen

Svar: HD røntgen gjøres når valpen er fyllt 1 år. Det er MEGET viktig at dette gjøres hos en veterinær som anbefales til dette formålet. Vi anbefaler Svein Stueland på Nannestad Dyreklinikk og kommer til å arrangere en felles tur dit for dere som bor på østlandet. I Trondheim anbefales Strinda Dyreklinikk.

10. Valper og trapper (bør jeg ta noen hensyn eller forstår valpen dette selv?)

Svar: valper skal IKKE gå i trapper før de helst er et halvt år. Et trappetrinn er ikke farlig, men ikke la valpen gå i trapp med flere/mange trinn.  Man må belage seg  på å bære valpen i trappene den første tiden. Det er også viktig å være oppmerksom på glatte gulv. Legg gjerne ut tepper på parkett og kjøkkengulv, slik at bena ikke sklir unna valpen.

11. Valp og kulde

Svar: En liten valp tåler litt kulde, men bare korte luftinger hvis temperaturen er -10 og kaldere.

12. Vask/sjampo/hyppigheten

Svar:  Det er bare nødvendig å bade hunden hvis den er skikkelig skitten, f eks har rullet seg i kumøkk e.l. Før utstilling gir vi gjerne et bad en uke/14 dager før ellers kanskje ett par ganger i året. Hundene holder seg rene og pene ved å løpe ute i regn, snø og ved å bade om sommeren 😃

13. Tannpleie

Svar: Ved den årlige veterinærkontrollen pleier veterinæren å sjekke tennene og eventuelt fjerne tannstein hvis det er behov for dette. Ellers er det faktisk anbefalt å pusse tennene til hunden daglig, med spesiell hundetannpasta.

14. Flått (flåtthalsbånd/flottfjerner)

Svar: Flåttbitt kan være farlig og det anbefales å bruke flåtthalsbånd i sesongen da flåtten finnes. Noen hunder kan reagere på flåtthalsbånd. Man kan også få dråper (f eks Ex-spot) som man kan dryppe i nakken. Dette er også effektivt, og må gjentas etter et par/tre uker. Middelet må sitte på ett døgn eller to (da trekker de seg inn i huden) før hunden kan bade og man må følge med slik at eventuelt andre hunder i husstanden ikke slikker på påføringsstedet i det samme tidsrommet. Dersom hunden allikevel får en flått på seg er det viktig å fjerne denne før det har gått 24 timer. Rekker man ikke det, bør huden få antibiotika hos dyrlegen (oppgi Flåttbitt som årsak, så du får riktig antibiotika). Flåttfjerner er fint, men den fjernes enkelt ved å vri den noen ganger mot klokken.

Både flåtthalsbånd og Ex-spot er reseptbelagt.

15. Halsbånd/kobbel for valp (lengde/type)

Svar: alle Valpene får med seg et halsbånd herfra. Når det gjelder kobbel man like gjerne kjøpe til voksen hund,  så slipper man den utgiften to ganger 😃 Lærbånd er gode å holde i og lengden bør være ca 1,5 m. Flexibånd anbefales ikke, da de tynne linene kan skade både hund og mennesker, i tillegg til at det er uheldig ifm dressur.

16. Dressurfløyte (anbefalinger)

Svar: vi anbefaler en dommerfløyte eller en beinfløyte med en innkallingsfløyte i den ene enden og en sittfløyte i den andre.

17. Hund og bading i saltvann.

Svar: hunden kan bade i saltvann, men må skylles godt i ferskvann etterpå.

18. Burtilvenning

Svar: stikkord: tålmodighet! Vi kommer til å ha et bur  i valperommet, som Valpene leker og sover litt i, men døren kommer til å være åpen hele tiden. Start med åpen dør, ha en god og myk pute inni og gjerne et pledd over buret slik at dette blir en hule. Når valpen sovner et sted, løft den inn i buret, slik at den våkner der. Etterhvert vil dette bli tryggheten og soveplassen. Buret er et fristed og valpen skal aldri forstyrres eller kjeftes på i buret. Buret skal heller ikke benyttes som straff! Etterhvert kan man prøve å lukke døren inntil, slik at valpen kan dytte opp døren selv. Så lukker man den i 5 minutter og øker sakte. IKKE lukk opp døren, eller gi valpen oppmerksomhet hvis den starter å pipe/hyle, men vent til den er stille ellers vil dere få en valp som benytter seg av piping/hyling for å komme ut når den vil og det er det veldig vanskelig å lære bort igjen.

19. Første overnattinger i nytt hjem

Svar: dere vil få med dere et skriv herfra med forskjellige anbefalinger, men vi pleier å ha valpen vår i sengen den første tiden for å gjøre den trygg og preget på oss. Hvis man ikke vil ha den i sengen så bør man ha valpen ved siden av sengen slik at man kan ha en hånd på den og roe ned hvis verden blir fryktelig trist uten mamma og alle søsknene sine.

20. Teppe som kan legges igjen hos Rypebua før henting.

Svar: vi Anbefaler alle å legge igjen et teppe, slik at valpen får med seg trygge og kjente lukter hjem.

21. Tørking av rype (tips?)

Svar: det beste er å langtidstørke rypene på et tørt og luftig sted (loft/garasje) men husk å ta ut innmaten først. Ellers kan rypa tørke i stekeovnen på 50-75 grader i to døgn, men da blir den gjerne sprø og går fort i stykker. Lukter ille i hele huset også 😝

22. Valpekurs (tips?)

Svar: Valpekurs får dere her, men hvis dere ikke har anledning ril å være med på det så pass på at dere melder på et kurs for fuglehunder 😃

23. Tamfugltrening

Svar: vi arrangerer tamfugltrening når tiden er moden. For de som ikke har anledning til å være med på våre arrangementer anbefaler vi trening på rapphøns. De fleste er veldig ivrige på å få se hunden i stand, men vi anbefaler å trene ro på støkk. Ikke tren stand, reis og ro! Dette kan bl a føre til trege reisere da hunden kan forbinde reisen med sittkommandoen. Vi kommer nærmere tilbake til anbefalt treningsform, men husk; tren sitt på støkk, vær rolig og behersket, er du stresset blir hunden stresset, så når valpen er 100% rolig på støkk, først da anbefaler vi å la hunden ta stand (stand tar de, det er et gjenomavlet instinkt 😃) send opp fuglen og si rolig sitt. Når dette sitter 100% først da kan man innføre reis 😃😃😃

Dette var Dagfinn sine spørsmål. Jeg kommer til å legge ut flere tips etterhvert, men har du andre spørsmål, så kom igjen 😃





| Svar

Nyeste kommentarer

23.11 | 21:29

Hei,
Jeg vil si at mor her er middels stor.

23.11 | 10:42

Hei
Ser dere har planlagt et kull i 2022, vi er interessert🙂 er hundene deres store og robuste på str? Spør da vi liker litt str på de.

14.10 | 19:18

Send oss en e-post på rypebua@gmail.com

14.10 | 19:16

Oi, så spennende! :)

Hvordan kan jeg sette meg på en slik liste?:)